2 Temmuz 2009 Perşembe

Essay (1)

Bildiğiniz gibi sınavın en zorlayıcı kısmı WRITING.
80 dakika içinde 2 essay yazmak cidden zor bir iştir,ama bu bölümden bazı tüyolar sayesinde daha kolay geçebilirsiniz.
  • Öncelikle bilmelisiniz ki writing bol bol pratik gerektirir.Önünüze gelen konu hakkında yazmaya kolayca başlamak için elinizin essay yazmaya alışmış olması gerekir.Bu sebeple, proficiency'ye uygun topicler bularak bunlar üstünde yazma çalışması yapmalısınız.

    İlk olarak zamanı esneterek 40 dakikadan daha uzun sürede ve sözlük yardımıyla yazmanız daha faydalı olacaktır.

    Sonraki aşamada daha hızlı yazmaya çalışmalısınız.Yavaş yavaş süre tutmaya başlamalı ve sözlüğü daha az kullanmalısınız.Örneğin, aklınıza gelmeyen bir kelimeyi kullanmak yerine, anlatmak istediğinizi başka nasıl ifade edebileceğinizi düşünüp ona göre yazabilirsiniz.Bu sizin sınavdaki olası unutkanlıklara hazırlıklı olmanızı sağlar.Yazmayı bitirdikten sonra yine aklınıza gelmeyen kelimenin anlamına bakabilirsiniz.

    Sınav günü yaklaştıkça essayinizi 40 dakika içinde tamamlamaya çalışmalısınız.Son haftada ise tam sınav modunda 80 dakikada 2 essay yazmak çok faydalı olur.

Önemli not: Essay yazarken sınava uygun, pointleri verilmiş topic seçmeniz çok önemli.Bazı kitaplarda bunları bulabileceğiniz gibi,YADYOK hocaları da topic isteklerinizi değerlendirip size kaliteli konular verebilirler.Yakın zamanda sitemizde de yardımcı topicler yayınlanacaktır.

20 Haziran 2009 Cumartesi

Geçme Notu

Sınavı geçmek için öğrencinin toplam 60 ("C"'ye eşdeğer) ya da üzeri bir not alması gerekir. Sınavın Yazılı İfade bölümünden geçer not alamayan öğrenci sınavın tümünde başarısız sayılır. Sınav sonuçları harflerle ifade edilir. A, B ve C geçer notlardır. F1, F2, F3 ve F4 başarısız notlardır. Notların rakamsal değeri F1'den F4'e doğru düşmektedir.

Boğaziçi Proficiency İçeriği

Toplam 3 bölümden oluşmaktadır: Reading(okuduğunu anlama),Listening(Duyduğunu anlama), Writing(yazılı ifade)

Duyduğunu Anlama bölümü, Seçici Dinleme ve Ayrıntılı Dinleme olarak ikiye ayrılır. Dinleme metinleri bir Öğretim Görevlisi tarafından bir kez okunur. Seçici Dinleme bölümünde öğrenciler konuşma başlamadan önce soruları 3 dakika süreyle incelerler ve sorulara konuşma esnasında cevap verirler. Konuşma sona erdiğinde öğrencilere cevaplarını kontrol etmeleri için 3 dakika daha süre tanınır. Ayrıntılı Dinleme bölümünde öğrenciler soruları daha önceden görmezler. Konuşmacıyı dinlerken boş bir sayfaya not alırlar. Öğrencilere konuşmadaki ana fikirleri not almaları tavsiye edilir. Konuşmayı takiben notlarını kullanarak soruları cevaplamaları için 15 dakika süre tanınır.

Okuduğunu Anlama bölümü ikiye ayrılır. İlk bölüm Arayarak Okuma'dır. Bu bölümde öğrenciler önce soruları okurlar ve daha sonra gerekli bilgiyi metin içinde bulurlar. Soruları cevaplamak için o bölümü ayrıntılı bir şekilde okurlar. Arayarak Okuma bölümü 8-10 sorudan oluşur. Bu bölüm toplam 20 dakika sürer. İkinci bölüm olan Ayrıntılı Okuma bölümünde öğrencilerin metni dikkatle okuyup sorulara cevap vermeleri beklenir. Ayrıntılı Okuma bölümü 8-9 sorudan oluşur. Bu bölümün süresi 30 dakikadır. Her iki Okuduğunu Anlama bölümünde de sorular metindeki bilgi sırasındadır.


İngilizce Yeterlilik Sınavı (BUEPT) Örneği

Yazılı İfade bölümünde öğrencilerin iki farklı konu üzerine iki kompozisyon (her biri yaklaşık 250 kelime) yazmaları gerekir. Kompozisyonlarda öğrencilerin verilen yardımcı fikirleri isterlerse kullanarak belli bir konu üzerine yazmaları beklenir. Her bir kompozisyon için ayrılan süre 40 dakika olup öğrenciler diledikleri konudan başlayabilirler. Değerlendirme aşamasında yetkin bir akademik İngilizce ve düşüncelerin uyumlu bir biçimde ifadesi esas alınır.

BoğaziçiProf Site Bilgisi

Bu site Boğaziçi Üniversitesi lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin İngilizce yeterliliklerini ispatlamak için girmek zorunda olduğu BUEPT(Boğaziçi University English Proficiency Test) sınavı için yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur.

Sitemizde sözkonusu sınavla ilgili ayrıntılı bilgiler,kritik tüyolar ve yardımcı materyaller bulunacaktır.