20 Haziran 2009 Cumartesi

Boğaziçi Proficiency İçeriği

Toplam 3 bölümden oluşmaktadır: Reading(okuduğunu anlama),Listening(Duyduğunu anlama), Writing(yazılı ifade)

Duyduğunu Anlama bölümü, Seçici Dinleme ve Ayrıntılı Dinleme olarak ikiye ayrılır. Dinleme metinleri bir Öğretim Görevlisi tarafından bir kez okunur. Seçici Dinleme bölümünde öğrenciler konuşma başlamadan önce soruları 3 dakika süreyle incelerler ve sorulara konuşma esnasında cevap verirler. Konuşma sona erdiğinde öğrencilere cevaplarını kontrol etmeleri için 3 dakika daha süre tanınır. Ayrıntılı Dinleme bölümünde öğrenciler soruları daha önceden görmezler. Konuşmacıyı dinlerken boş bir sayfaya not alırlar. Öğrencilere konuşmadaki ana fikirleri not almaları tavsiye edilir. Konuşmayı takiben notlarını kullanarak soruları cevaplamaları için 15 dakika süre tanınır.

Okuduğunu Anlama bölümü ikiye ayrılır. İlk bölüm Arayarak Okuma'dır. Bu bölümde öğrenciler önce soruları okurlar ve daha sonra gerekli bilgiyi metin içinde bulurlar. Soruları cevaplamak için o bölümü ayrıntılı bir şekilde okurlar. Arayarak Okuma bölümü 8-10 sorudan oluşur. Bu bölüm toplam 20 dakika sürer. İkinci bölüm olan Ayrıntılı Okuma bölümünde öğrencilerin metni dikkatle okuyup sorulara cevap vermeleri beklenir. Ayrıntılı Okuma bölümü 8-9 sorudan oluşur. Bu bölümün süresi 30 dakikadır. Her iki Okuduğunu Anlama bölümünde de sorular metindeki bilgi sırasındadır.


İngilizce Yeterlilik Sınavı (BUEPT) Örneği

Yazılı İfade bölümünde öğrencilerin iki farklı konu üzerine iki kompozisyon (her biri yaklaşık 250 kelime) yazmaları gerekir. Kompozisyonlarda öğrencilerin verilen yardımcı fikirleri isterlerse kullanarak belli bir konu üzerine yazmaları beklenir. Her bir kompozisyon için ayrılan süre 40 dakika olup öğrenciler diledikleri konudan başlayabilirler. Değerlendirme aşamasında yetkin bir akademik İngilizce ve düşüncelerin uyumlu bir biçimde ifadesi esas alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder